Gatubarnsvolontärer

Gatubarnsvolontärer är en grupp ungdomar från Husum som i ett år har samlat in pengar för att kunna åka på en välgörenhetsresa till Brasilien.

Dagarna som gått....

Publicerad 2015-04-09 03:19:12 i Allmänt,

Hej alla där hemma! Nu har vi äntligen fått tag i Wifi så vi kan uppdatera er hur vi har det här borta i Brasilien😃 Några dagar har gått och vi ska på bästa sätt försöka berätta så utförligt vi kan. 

Måndag:

Vi steg alla upp glada och förväntansfulla att vi äntligen skulle få åka till barnhemmet Cidade dos meninos. Efter lite frukost hoppade vi in i bussen som sedan tog oss till barnhemmet, en bussresa på cirka 30-35 minuter. Vi kom fram och blev väldigt bra bemötta av alla redan från start! Vi fick en liten rundtur på barnhemmet där vi också fick lite information om hur många barn som bor där i nuläget, rutiner, skola, aktiviteter osv. I dagsläget bor det 150 barn på barnhemmet, från bebisar till den äldsta som idag är 14 år (barn upp till 18 får bo på barnhemmet). Vi fick titta runt i skolan och titta in hos barnen som pluggade flitigt. Efter lite lunch i magen hade de flesta barnen kommit hem från skolan så då promenerade vi upp till fotbollsplanen och spelade lite fotboll. Den fotbollsplanen dem hade bestod av en stor betongplatta och trasiga mål och basketkorgar, men det gick bra ändå och vi hade så roligt! När vi hade spelat en stund kom barnens Capoeira-lärare (barnen har aktiviteter på eftermiddagen som dans och capoeira), så vi tog tillfället i akt och var med och lärde oss lite capoeira. Både barn och vuxna fick sig nog ett gott skratt men alla tyckte det var roligt☺️
Innan det var dags för oss att åka tillbaka till vårat hus så lämnade vi över bilder och besked till nunnan (föreståndaren) på tavlorna och deras köpare samt hur mycket vi fick ihop för alla tavlor, totalt 21 . Tacksamheten och lyckan var obeskrivlig och tårarna sprutade på både dem och oss. Vi åkte hem lyckligare än någonsin och nöjda med dagen och barnen frågade om vi kunde stanna längre, det är nog ett bra tecken!!!❤️


Tisdag: 

Vi började dagen med en behövlig sovmorgon och tog några lata timmar vid poolen. Vi åt sedan lunch hemma som Westlem (Elienes lillasyster) lagat åt oss för att sedan ta bussen till barnhemmet idag igen. Idag hade vi med oss en stor resväska med leksaker, snuttefiltar, tandbortstar och kläder. När vi kom dit så kom alla barn springade mot oss med öppna armar och ville ha en hel del kramar som dem självklart fick! 

Direkt efter vi vart på barnhemmet så skjutsade busschauffören oss vidare till polisstationen där vi fick fika och poliserna presenterade deras "projekt" där dom hjälper de flesta gatubarn som finns här i Governador Valandares till att få ett bättre liv. De har bland annat fotboll, judo och capoeiera träning med barnen som gör att de får tänka på något annat och det är poliserna själv som ställer upö som tränare/ledare på deras fritid. Bara def visar att dem verkligen vill göra skillnad och hjälpa barnen. Ett krav dem har är att alla barn som är med i projektet ska gå i skolan. Vi fick bland annat spela en fotbollsmatch mot ett lag på fotbollsprojektet, volontärerna-barnen. Dem utklassade oss ganska rejält men vi alla hade jätteroligt och var helt genomblöta av svett efteråt. Hela kvällen spenderades med poliserna och det var väldigt lärorikt för oss att se. Medans vi gick runt mellan dem olika sporterna hade poliserna gett ett barn i varje grupp en uppgift att skriva ett brev till oss VARFÖR detta var så viktigt för barnen, vi har tyvärr inte hunnit läsa men det ska ske inom kort och det ser vi framemot! När kvällen lidit mot sitt slut skjutsade poliserna hem oss och vi fick ett erbjudande att även få följa med dem en eftermiddag dagen efter (onsdag) till ett av dem mest farliga och mest kriminella områdena här i Valadares, detta sa vi naturligtvis ja till. När vi kommit hem stupade allihopa i säng efter en mycket rolig och givande dag!

Onsdag: 

Idag ringde väckarklockan 06.00 och vi steg upp och var redo för en halv dag på skolan Escola Municipal Angelo Jose de Marco. Där möttes vi av VÄLDIGT många barn som bjöd på sång, dans och teater som barnen tränat in bara för vår skull. Det var väldigt fint gjort utav dem och vi blev så bra bemötta även här. Klockan 11 var det dags att åka till polisstationen igen där vi direkt hoppade in i en polisbuss som tog oss vidare till kåkstäderna Favela Carapina och Favela Querosene i Governador Valadaris. Dessa områden är kända för att vara Valadares mest farliga och kriminella områden och detta är ett ställe ingen vill gå ensam eller ens överhuvudtaget gå till om man inte bor här. Poliserna gjorde ett undantag för oss och vi fick senare veta att hela 15 poliser var involverade i detta bara för oss. Detta område är fruktansvärt fattigt och det var nog ingen som förstod hur illa och fattigt det faktiskt var där. Vi alla fick nog en klump i magen och insåg hur bra vi har det i Sverige. 
Varför krriminalliteten är så stor är för att ungdomarna bråkar om marker och vilka man säljer droger till. Folk dödas dagligen, både barn och vuxna pga detta. Ett liv är inte värt någonting i dessa områden och har man någonting i skuld eller gjort något som inte accepteras kan man bli dödad. 


Just nu sitter vi på en resturang och äter mat och imorgon ska vi åka runt och köpa in matpaket till fattiga familjer och leksaker till skolan. Ha det bra så länge! Puss och kram


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gatubarnsvolontärer

Gatubarnsvolontärer är en grupp ungdomar från Husum som i ett år har samlat in pengar för att kunna åka på en välgörenhetsresa till Brasilien. Den 1 april 2015 åker vi till Governador Valadares där vi kommer arbeta som volontärer på ett barnhem som heter Cidades dos Meninos, vi kommer besöka en skola, ett hem för unga flickor som har barn och vi kommer att arbeta med gatubarn.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela